Katolická církev v České republice > Brněnská diecéze

Vyhledávání:

Biskupství brněnské Pastorace Rodiny Mládež Katecheté Knihovna Muzeum Církevní soud Charita Svatý otec v Brně
česky slovensky polski english deutsch italiano

Aktuality

Kříž bude trvale připomínat historickou návštěvu papeže v Brně

Dvanáctimetrový kříž, který bude stát na tuřanském letišti vedle pódia, kde bude sloužit Benedikt XVI mši, bude jediným artefaktem, který bude trvale připomínat historicky první návštěvu papeže v Brně. Ostatní části areálu budou rozebrány, recyklovány nebo zničeny.

Kříž je navržen současně s celým areálem mše architektem Markem Štěpánem. Architektonická a umělecká stylizace kříže je abstraktní. Obě jeho rahna mají prolomení směrem dovnitř ve tvaru X.  Kříž je bez korpusu, je  doplněn foukaným sklem  v místě hřebů. Ty symbolizují pět ran Kristových. Foukané skleněné koule mají i symbolickou a vzácnou barvu - červenou, které se docílí  přidáním zlata do skla.

Je vytvořen za použití soudobých technologií pomocí uzavřené tenkostěnné nerezové konstrukce celoplošně pláštěné bronzí.  Využívá  se tak technicky i  ekonomicky  efektivně  nejlepších vlastností obou materiálů.  Vnitřní konstrukce z nerezi tl. 3-5 mm plní funkci technickou a nosnou , bronz funkci estetickou, která je konstantní i v čase.  Konstrukce je vzhledem ke zmiňovaným vlastnostem velmi lehká. Kříž při své výšce 12 m váží pouze necelou jednu tunu. Prototyp  konstrukce byl vyvinut  pro použití v prostředí Národních kulturních památek. Kříž byl vyroben v dílně Martina Jandy v Osíku u Litomyšle.

Skleněné koule jsou dílem Novoborských sklářů.

Kříž bude přepraven jako nadměrný náklad z Osíku do Brna ve středu 23.9.  firmou Van der Vlist Czech . 

Následně bude kříž umístěn v centru Brna  v blízkosti katedrály sv. Petra a Pavla. Jako na nejvhodnějším místě se všichni odborníci shodují na horní terase kapucínských zahrad. V těchto souvislostech bude mít artefakt  polohu, která je v úzké optické vazbě na presbytář katedrály a vhodně doplňuje césuru vytvořenou schodištěm od katedrály na tuto terasu .  Je rovněž  v několika komorních pohledových osách z různých stran s několika nově vzniklými poetickými kompozicemi. Toto místo je zároveň v důstojných historických souvislostech (zahrada kláštera) a dnes turisticky atraktivní a lehce dostupné.


22. září 2009 | Martina Jandlová